Vem var Maria Antoinette och varför pratade hon om bakelser?

Marie Antoinette var ärkehertiginnan av Österrike och senare drottning av Frankrike som gift med kung Ludvig XVI.

Vem var Maria Antoinette och varför pratade hon om bakelser?
Vem var Maria Antoinette och varför pratade hon om bakelser?

 

Hon föddes den 2 november 1755 och dog genom avrättning den 16 oktober 1793 under Franska revolutionen. Marie Antoinette är mest känd för sitt extravaganta och lyxiga levnadssätt samt för sitt inflytande över mode och kultur vid hovet.

Det finns en berömd (om än apokryfisk) anekdot som associerar henne med uttalandet ”Låt dem äta kaka”. Under en tid av ekonomiskt obehag i Frankrike, då det var livsmedelsbrist och folk svalt, påstods det att drottningen, när hon fick veta att folket saknade bröd, svarade med likgiltighet att de istället kunde äta kaka. Detta uttalande, om det någonsin gjordes, skulle ha förstärkt hennes bild som en oberörd och försumlig drottning som inte förstod eller brydde sig om lidandet hos sitt eget folk.

Det är dock viktigt att notera att detta uttalande är föremål för debatt bland historiker, och det finns inga direkta bevis för att Marie Antoinette faktiskt sa detta. Det är möjligt att det är en myt eller en förtalande anklagelse som har uppstått som en del av den anti-monarkiska stämningen under Franska revolutionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *